«Η Περιφέρεια Κρήτης έχει στρατηγικό σχέδιο για το ελαιόλαδο», δήλωσε από τα Χανιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τα εγκαίνια του 9ου φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που διεξάγεται από 23 έως και 25 Φεβρουαρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανίων. 

Βασικοί στόχοι του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, είναι η προώθηση μιας διαφορετικής προσέγγισης στην ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου. Η αναβάθμιση της ποιότητας σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης νομοθεσίας αλλά και των αναγκών της αγοράς. Η αύξηση του ποσοστού τυποποιημένου ελαιολάδου, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών του, kαθώς και η διασύνδεσή του προϊόντος με τον τουρισμό και τη γαστρονομία.

Όλα τα παραπάνω συνεχίζουν ν’ αναπτύσσονται και να ενισχύονται μέσα από τις πρωτοβουλίες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης αλλά και το σύνολο των δράσεων που στηρίζει και αναδεικνύει η Περιφέρεια Κρήτης, όπως οι συγκεκριμένες διοργανώσεις. 

«Η Κρήτη έχει τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να πρωτοπορήσει και στον τομέα παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου. Μπορεί να γίνει το εργαστήρι σχεδιασμού και εφαρμογής αποτελεσματικών προγραμμάτων που θα προστατεύουν το παραγόμενο προϊόν και θα ανταμείβουν τις προσπάθειες των παραγωγών. Σε πλήρη συντονισμό με όλους τους τοπικούς φορείς, θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας, μέχρι να βρει το κρητικό λάδι τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης. 

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν πάνω από 10 χώρες παρουσιάζοντας νέες τεχνολογίες και μηχανήματα καθώς εταιρίες συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα του αγροδιατροφικών προϊόντων κ.α. 

Μαζί πραγματοποιείται το Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα», για την προώθηση των μοναδικών σε ποιότητα αγροδιατροφικών προϊόντων της Κρήτης και την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας με τη στήριξη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης. 

Στις 24 και 25 Φεβρουαρίου γίνεται παράλληλα και το Μελισσοκομικό Συμπόσιο, Έκθεση και Συνέδριο:  «Περί Μελισσοκομίας και Μελισσοκομικών Προϊόντων στην Κρήτη». Τα φεστιβάλ τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.