Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 η 5η σημειακή Συνάντηση Διαβούλευσης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης των Εμβληματικών Διαδρομών / Περιβάλλον και Πολιτισμός της Περιφέρειας Κρήτης στη Σητεία.

Η ΟΧΕ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 και θα εφαρμοστεί σε περιοχές της Κρήτης. Πρόκειται για τέσσερις περιοχές εγγεγραμμένες στους καταλόγους της UNESCO (Γεωπάρκα Ψηλορείτη και Σητείας, περιοχές του Δικτύου «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» στα Λευκά Όρη και στα Αστερούσια Όρη), καθώς και για τα προτεινόμενα για σειριακή εγγραφή στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έξι μινωικά ανάκτορα.

Η συγκεκριμένη συνάντηση αφορούσε το Γεωπάρκο Σητείας και το υπό διαδικασία ένταξης μινωικό ανάκτορο στη Ζάκρο. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Δήμαρχος Σητείας, μέλη της χωρικής ομάδας, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Κρήτη», της Αυτοδιοίκησης, και τοπικών φορέων, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Έπειτα από τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σητείας κ. Γεώργιου Ζερβάκη και της Προϊσταμένης της ΕΥΔ Προγράμματος «Κρήτη» κ. Μαρίας Κασωτάκη, τον συντονισμό της συνάντησης είχε η Γενική Δ/ντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Χρύσα Δασκαλάκη. Ο μελετητής της Στρατηγικής κ. Νίκος Δρακωνάκης παρουσίασε στο κοινό τους βασικούς άξονες που διέπουν την εκπόνησή της. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκαν προτάσεις αλλά και ερωτήματα για τη σχεδιαζόμενη Στρατηγική και, κυρίως, αναδείχθηκε η διάθεση της τοπικής κοινωνίας να ενημερωθεί και να συμμετάσχει στο εγχείρημα της ΟΧΕ.

Με τη συνάντηση αυτή βαίνει προς ολοκλήρωση η διαδικασία της Διαβούλευσης. Σκοπός αυτών των συναντήσεων ήταν η ανταλλαγή απόψεων και ο από κοινού σχεδιασμός της στρατηγικής για την ολοκληρωμένη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική τοπική ανάπτυξη. Τα συγκεκριμένα ζητούμενα πραγματώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία. Το ερωτηματολόγιο της Διαβούλευσης μαζί με ενημερωτικό κείμενο είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέχρι στις 15 Φεβρουαρίου 2024 στον ακόλουθο σύνδεσμο της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κρήτης:

https://www.crete.gov.gr/diavoulevsi-stratigikis-oche-emvlimatikon-diadromon-perifereias-kritis/